Zieke kastanjebomen in Groningen worden gekapt



37 kastanjebomen in de stad Groningen zijn ernstig aangetast door de kastanjeziekte en daardoor ook door zwammen. Ze vormen een risico voor de omgeving. Dat blijkt uit de laatste inspectie. Om het afbreken van stam of takken voor te zijn worden 30 van deze kastanjebomen gekapt. Van de andere 7 aangetaste bomen worden de takken teruggesnoeid tot kort op de stam. De gemeente begint hiermee op maandag 13 augustus.
In 2011 greep de kastanjeziekte razendsnel om zich heen in de stad. Van de ruim 1800 kastanjebomen in gemeentelijk beheer is meer dan de helft aangetast. Het verloop is onvoorspelbaar. De kastanjeziekte kan soms in een paar weken toeslaan. Zowel elders in het land als in Groningen (Heerdenpad) worden onderzoeken uitgevoerd naar een manier om de ziekte aan te pakken. Dat onderzoek heeft nog geen resultaat opgeleverd. De verwachting is dat dit ook niet op korte termijn zal gebeuren.
Mei
De gemeente heeft in mei van dit jaar 108 kastanjebomen moeten vellen, terugsnoeien of knotten om gevaarlijke situaties te voorkomen. Bij de volgende inspectie in juni bleken weer 37 kastanjebomen zodanig aangetast en gevaarlijk dat er 30 geveld moeten worden.
Bij de andere 7 bomen kan het gevaar weggenomen worden door ze tot kort op de stam terug te snoeien.
Breuk
Kastanjeziekte kan op termijn tak- of stambreuk veroorzaken, maar het zijn vooral bijkomende aantastingen die snel voor problemen zorgen. De kastanjeziekte verzwakt de bomen en maakt ze vatbaar voor deze aantastingen door bijvoorbeeld het fluweelpootje of de oesterzwam. Deze zwammen vergroten de kans op spontane breuk van stam of takken.
Inspecties
De maatregelen die nu worden genomen geven geen garantie voor de toekomst. De kastanjeziekte en de secundaire aantastingen blijven zich ontwikkelen. Daarom worden alle 1800 kastanjebomen in de stad drie keer per kaar gecontroleerd.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar