Paddepoelers op vakantie-Indonesië 8 Met een dokar in Kalibaru



Met een dokar (paard en wagen) vandaag (2 augustus) kampung langs allerlei bezienswaardigheden. (het fimpje is van youtube en geeft een mooie impressie)
Eerst langs een huis waar we uitleg kregen over de koffieplantage. Ze verbouwen hier twee soorten koffie; robuusta en arabica koffie, de bomen voor robuusta zijn
geplant in de lager gelegen gebieden en de arabica boven de
400 meter. De bonen worden allemaal met de hand geplukt,
en na het drogen worden de bonen schoongemaakt en door de
vrouwen uitgezocht. De bonen die er slechter uitzien worden lokaal gebruikt en de goede bonen worden geëxporteerd.


Daarna hebben we in de omgeving uitleg gekregen over de verschillende gewassen en bomen die hier groeien.
Grappig dat je erachter komt dat pinda's net als aardappels onder de grond zitten (ik dacht altijd dat deze aan een struik groeiden). Ook zijn er vele bananensoorten (34 in totaal te verdelen in twee groepen; bakbananen en gewone bananen).
Onze gids plukte van verschillende bomen de bladeren, kneusde deze en liet ons raden wat voor boom het was; o.a. kruidnagel, kaneel en laurier. Langs de kant van de weg groeit hier gewoon sereh en allerlei andere gewassen die we bij ons in de winkel duur moeten kopen.

Ook zijn we naar een steenfabriekje geweest. De stenen worden met de hand gemaakt en het duurt dagen voordat ze na het drogen en bakken klaar zijn.
Onderweg zijn we gestopt bij een palmsuikerfabriekje, de palmsuiker wordt uit de bloem van de palm gewonnen (één keer per dag) en daarna 4 uur gekookt. Als het ongeveer een half uur is afgekoeld schenken ze de palmsuiker in ronde plastic bakjes en laten het hard worden. Dit wordt naar een andere fabriek
verkocht en verder behandeld voor de export.
Ook zijn we in een borrelnootjesfabriek geweest, alles wordt met de hand gedaan, zelfs het dichtsmelten van de zakjes om de borrelnootjes.
Na nog even naar de pasar te zijn geweest waren we na vier en een half uur terug bij Rumah Kita. Een hele leuke ervaring rijker.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar