Nederlands-Indië herdenking - ‘Het ruisen van de tjemara’s’

 
De Groningse schrijfster uit Baflo, Ciska Feekes op 'terugreis' naar Nederlands-Indië.  Met het oog op de landelijke Nederlands-Indië herdenking op 15 augustus  een beschrijving van de in Balfo wonende schrijfster die in een autobiografische roman haar leven in de Jappenkampen beschrijft.

Ciska Feekes op ‘terugreis’ naar Nederlands-Ind

In de autobiografische  roman Het ruisen van de tjemaras kijkt Ciska Feekes (1936) terug op haar kindertijd in Nederlands-Ind en haar leven tijdens de Japanse bezetting, de Jappenkampen  en de Bersiap-periode.  Het boek valt in twee delen uiteen. In deel één neemt Feekes de lezer mee op haar reizen als bioloog en haar terugreis naar Nederlands-Indië.  In het tweede gedeelte vertelt ze haar verhaalop een heel bijzondere wijze: door de kinderogen van vroeger. Herinneringen  en ervaringen leren de lezer meer over haar en hoe ze is geworden tot wie ze nu is.
Het ruisen van de tjemaras (3e druk, ISBN 978-90-814838-7-2)  kost 15,95 euro en
is te bestellen via de website www.palmslag.nl of op aanvraagin de boekhandel.

Voordat de herinneringen vervagen,wil Feekes haar verleden vangen. Door flashbacks van haar leven en reizen in Suriname en Latijns-Amerika als bioloog en uiteindelijk een terugreis naar voormalig Nederlands-Indië,
 krijgt de lezer in het eerste deel van het boek een beeld van Ciska Feekes en haar leven als klein meisje in Ind op Java; voor de oorlog in de stad Malang, tijdens en na de oorlog op verschillende plaatsen. Ze licht stukje bij beetje de sluier op hoe ze haar verloren kindertijd heeft ervaren en aan welke personen en familieleden ze zich moest vastklampen om die tijd heelhuids door te komen. Maar ook hoe die ervaring haar vormde tot wie ze nu is.

Kinderogen
In het tweede deel van het boek vertelt ze haar verhaal door de kinderogen van toen. In korte verhalen beschrijft ze wat ze meemaakt en hoe dat als kind op haar overkomt. Zoals een kind het zou doen, voorziet Ciska Feekes de gebeurtenissen niet van commentaar;
ze vertelt het gewoon zoals ze het zich herinnert. Daardoor blijven haar observaties puur en zonder overbodige afleidingen.

Japanse bezetting
Het ruisen van de tjemaras draagt door Feekes verhalen ook bij aan de beeldvorming van de Japanse bezetting en het leven in kampen. Met name over het kamp Banjoebiroe 10, omdat daar weinig (proza) over geschreven is. Het boek vult in dat opzicht een gat voor zowel oudere als jongere generaties die meer willen weten over die tijd. Bovendien staat het boek vol met gedetailleerde, realistische beschrijvingen van de cultuur en de natuur in Nederlands-Indië.

Nawoord Jet Bussemaker
Speciaal voor Het ruisen van de tjemaras schreef Jet Bussemaker, oud-staatssecretaris  van VWS, een nawoord. In die functie was zij verantwoordelijk  voor oorlogsgetroffenen.  Bussemaker publiceerde in 2011 zelf het boek Dochter van een kampkind. Ervaringen van een staatssecretaris met de oorlog in Nederlands-Indië’.


De auteur Ciska Feekes
Franciska (Ciska) Feekes werd in 1936 geboren in Batavia. Tegenwoordig woont ze in Baflo in de provincie Groningen. Feekes studeerde biologie in Utrecht, Wageningen en Oxford. In 1971 promoveerde ze aan de Rijksuniversiteit Groningen op het natuurlijk gedrag van dieren. Ze deed veel onderzoekswerk in Zuid-Amerika, vooral in Suriname en Mexico. Daarna zette ze zich in voor natuurbescherming  in Latijns-Amerika.


Tidak ada komentar:

Posting Komentar